Ilmari Hannikainen -kilpailu 25.2.-5.3.2020

Vuoden 2020 Ilmari Hannikainen -kilpailun formaatti on uudistettu siten, että solistien sijaan kilpailevat pianokamarimusiikkiyhtyeet. Myös kilpailun huipentava kahden konsertin orkesterifinaali 4. ja 5.3. Jyväskylä Sinfonian kanssa soitetaan yhtyeenä. Ennen yksisarjaisena järjestetyssä kilpailussa on nyt kaksi sarjaa. Ylempi kansainvälinen sarja on avoin pohjoismaisille ja Baltian maista tuleville 16-35-vuotiaiden kokoonpanoille. Nuorempien kansallinen sarja, jolla tapahtumat Jyväskylän yliopiston juhlasalissa 25.2. käynnistyvät on 13-17-vuotiaille Suomen oppilaitoksissa opiskeleville.

Jo vuoden 1996 kilpailuista tehtävässä mukana ollut Sibelius-Akatemian pianoprofessori Erik T. Tawaststjerna on toiminut kilpailutoimikunnan puheenjohtajana. Uudistuksesta vastaavan kilpailutoimikunnan muut jäsenet ovat pianonsoiton ja säestyksen lehtori Juha Heikkinen (Gradia), pianonsoiton lehtori Risto Kyrö (TAMK), ylikapellimestari Ville Matvejeff (Jyväskylä Sinfonia) ja säestyksen lehtori Eliisa Suni (JAMK).

Pianokamarimusiikkikilpailun näkymiä uudistuksen julkistusvaiheessa keväällä 2018 puntaroi Keskisuomalaisen Sari Toivakka.

Vuoden 2020 Ilmari Hannikainen -kilpailu on järjestyksessään neljästoista. Pianistit ovat kilpailleet Jyväskylässä Ilmari Hannikaisen nimissä vuodesta 1975 lähtien. Rouva Göta Tingvald-Hannikainen ennätti olla kilpailujen suojelija vuoteen 1981 saakka.

Pianokamarimusiikkikilpailu ajoittuu 25.2. – 5.3.2020. Kansainväliseen sarjaan voivat ottaa osaa 16-35 -vuotiaat Pohjoismaiden ja Baltian maiden kansalaiset sekä näissä maissa yhtäjaksoisesti yli kolme vuotta opiskelleet muiden maiden kansalaiset. Kansalliseen, katselmustyyppiseen nuorten sarjaan, voivat ottaa osaa 13-17 -vuotiaat Suomen musiikkioppilaitoksissa (myös Sibelius-Akatemiassa) opiskelevat. Yhtyeen jäsenet voivat olla yhdestä tai useammasta oppilaitoksesta.

Kilpailussa on tuntuvat, kansallisten kilpailujen kanssa linjassa olevat palkinnot. Kansallisen nuorten sarjan tunnustukset annetaan puolelle toiseen erään päässeistä 12 yhtyeestä (6 x 600 € = 3600 €). Palkintosummat kuudelle kansainvälisen sarjan finalistille ilman erityispalkintoja ovat 1. 9000 €, 2. 6000 €, 3. 4500 € ja muille kolmelle finaliin valitulle yhtyeelle 1500 € kullekin.

Kilpailuorganisaatio toivoo yhtyeulottuvuuden ja kansainvälisyyden vuoksi, että sponsoreiden avulla palkintojen suuruusluokka vielä kohoaa.