Musiikkikilpailut

Valtakunnallisesti merkittävät ja myös kansainvälistä huomiota saaneet viulu- ja pianokilpailut ovat kuuluneet Jyväskylän musiikkielämään 1970-luvulta lähtien. Suomalainen musiikkikampus oppilaitoksineen ja Jyväskylä Sinfonia sekä Jyväskylän kaupunki ovat tärkeitä kumppaneita Keski-Suomen musiikin edistämissäätiön järjestämien kilpailujen toteutuksessa.

Sulasol ja Keski-Suomen musiikin edistämissäätiö ovat julistaneet Jyväskylässä kesäkuussa 2022 järjestettävien Laulu- ja soittojuhlien tiimoilta ensimmäisen valtakunnallisen P. J. Hannikainen -kuorosävellyskilpailun. Kilpailuaika alkoi 1.3.2021 ja päättyy 31.10.2021. Kilpailun tarkemmat tiedot ja säännöt löytyvät Laulujuhlien juhlasivustolta.

Seuraava Juhani Heinonen -viulukilpailu käydään vuoden 2022 maaliskuun alussa. Suomessa opiskeleville nuorille suunnattu kilpailu on järjestetty Jyväskylässä jo viisitoista kertaa. Kolmisarjaiseksi uudistettuna 1.-6.3.2019 käyty viulukilpailu sai kiittävää palautetta ja järjestelyt koettiin onnistuneiksi. Kaikki tapahtumat välitettiin Gradian media-alan opiskelijoiden toteuttamina nettilähetyksinä 10 – 12-vuotiaiden esityksistä Jyväskylä Sinfonian kanssa soitettuun ylimmän sarjan finaaliin.

Monipuolisia muusikkotaitoja mittaava Ilmari Hannikainen -pianokamarimusiikkikilpailu pianisteille yhtyeineen toteutuu seuraavan kerran helmi-maaliskuun taitteessa 2023. Uudistettu kaksisarjaiseksi laajennettu kilpailumuodoto sai tulikasteensa 25.2. – 5.3.2020. Lopputulos oli korkeatasoinen. Kansallinen nuorempien sarja on tarkoitettu Suomessa opiskelevien yhtyeille. Kansainvälinen sarja käydään niinikään yhtyeinä kilpailun huipentavaa orkesterifinaalia myöten, kuten ote vuoden 2020 finaalista kertoo. Lavalla Ville Matvejeffin johtaman Jyväskylä Sinfonian kanssa on kilpailuvoittaja Trio ´95.

Sanomalehti Keskisuomalainen julkaisi kansainvälisen sarjan tuomariston jäsenen Heini Kärkkäisen mietteitä kilpailu-uudistuksesta.

Kilpailu-uudistusten julkistuksesta uutisoi 18.5.2018 Keskisuomalainen.