Musiikkikilpailut

Valtakunnallisesti merkittävät ja myös kansainvälistä huomiota saaneet viulu- ja pianokilpailut ovat kuuluneet Jyväskylän musiikkielämään 1970-luvulta lähtien. Suomalainen musiikkikampus oppilaitoksineen ja Jyväskylä Sinfonia sekä Jyväskylän kaupunki ovat tärkeitä kumppaneita Keski-Suomen musiikin edistämissäätiön järjestämien kilpailujen toteutuksessa.

Kilpailujen sarjassa seuraavana on vuorossa monipuolisia muusikkotaitoja mittaava Ilmari Hannikainen -pianokamarimusiikkikilpailu pianisteille yhtyeineen helmi-maaliskuun taitteessa 28.2.–9.3.2023. Kaksisarjaiseksi laajennettu uudistettu kilpailumuoto sai tulikasteensa edellisessä, vuoden 2020 kilpailussa. Lopputulos oli kiinnostava ja korkeatasoinen. Kansallinen nuorempien sarja on tarkoitettu Suomessa opiskelevien 13–20-vuotiaiden yhtyeille. Kansainvälinen 16–35-vuotiaille suunnattu sarja käydään niinikään yhtyeinä kilpailun huipentavaa orkesterifinaalia myöten, kuten ote vuoden 2020 finaalista kertoo. Lavalla Ville Matvejeffin johtaman Jyväskylä Sinfonian kanssa on kilpailuvoittaja Trio ´95.

Sanomalehti Keskisuomalainen uutisoi kilpailu-uudistusten julkistuksesta tuoreeltaan 18.5.2018 ja julkaisi kansainvälisen sarjan tuomariston jäsenen Heini Kärkkäisen mietteitä 2020 kilpailun vaiheilla.

Juhani Heinonen -viulukilpailu käytiin Jyväskylässä jo kuudennentoista kerran 4.–9.3.2022, nyt toistamiseen komisarjaiseksi uudistetussa muodossaan. Merkittävimmän Suomessa opiskeleville nuorille viulisteille suunnatun kilpailun kaikki tapahtumat välitettiin vuoden 2019 kilpailun tapaan Gradian media-alan opiskelijoiden toteuttamina nettilähetyksinä 10–12-vuotiaiden poikkeuksellisen korkeatasoisiksi todetuista esityksistä Jyväskylä Sinfonian kanssa soitettuun ylimmän sarjan finaaliin.

Tuoreimpana kilpailuna Sulasol ja Keski-Suomen musiikin edistämissäätiö julistivat Jyväskylässä kesäkuussa 2022 järjestettyjen Laulu- ja soittojuhlien tiimoilta ensimmäisen valtakunnallisen P. J. Hannikainen -kuorosävellyskilpailun. Kilpailuaika alkoi 1.3.2021 ja päättyi 31.10.2021. Kilpailuun saapui kaikkiaan 124 teosta. Tulokset ja kilpailun parhaimmistoa kuultiin 9.6.2022 Jyväskylässä valtakunnallisten Laulu- ja soittojuhlien yhteydessä pidetyssä konsertissa. Tietoa kilpailusta ja sen puitteet muodostaneesta suurtapahtumasta löytyy myös Laulujuhlien juhlasivustolta.