Juhani Heinonen viulukilpailu

Seuraava Juhani Heinonen -viulukilpailu  käydään 4.-9.3.2022. Järjestyksessään se on jo kuudestoista. Kilpailuohjelmistoon ja sääntöihin on tehty edelliseen kilpailuun nähden vain pieniä muutoksia.

Maamme eturivin viulutaiteilijoista ja -pedagogeista koostuvan tuomariston muodostavat Reka Szilvay (pj.), Anna-Kreetta Gribajcevic, Pekka Kauppinen, Pekko Pulakka ja Laura Vikman.

Sarjojen ja ohjelmiston laaja uudistus sai edellisessä, kevään 2019 kilpailussa hyvän vastaanoton, ja osanottajia kertyi kaikkiaan 65. Runsaan osallistujamäärän ja aktiivisen yleisön lisäksi myös lehdet, radio ja televisio huomioivat innostuneen tunnelman. Gradian media-alan opiskelijoiden monikameratiimi striimasi kilpailun kokonaisuudessaan suorina verkkolähetyksinä Suomalaisen musiikkikampuksen Hannikaissalin tapahtumista Jyväskylä Sinfonian kanssa teatteritalolla soitettuun ylimmän sarjan finaalikonserttiin saakka.

Pitkään kaksisarjaisena käyty kilpailu laajeni kolmisarjaiseksi, kun mukaan liitettiin 10-12 -vuotiaiden sarja ja muiden ikärajoja tarkistettiin. Vanhimmat osallistujat voivat olla kilpailun alkaessa 24-vuotiaita. Ikärajoista on yksityiskohtaiset tiedot kilpailusäännöissä. Uudistuksesta vastaavan kilpailutoimikunnan puheenjohtaja on Helsingin konservatorion lehtori Janne Malmivaara ja jäseninä ovat professori Tuomas Haapanen sekä Gradian emeritus lehtori Kait Kenner.

Vuodesta 1977 lähtien Jyväskylässä järjestetyn Juhani Heinonen -viulukilpailun taloudellinen perusta rakentuu Are Oy:n pääjohtajan, taitavan viulunsoiton harrastajan vuorineuvos Juhani Heinosen lahjoituksiin. Hän ohjasi 50- ja 60- vuotispäiviensä huomioinnit kilpailujen tukemiseen, mikä mahdollisti nuorille soittajille suunnatun valtakunnallisen viulukilpailun syntymän ja toiminnan jatkon.

Menestys Juhani Heinonen -viulukilpailussa on useille viulisteille ollut kannustava sysäys eteenpäin, mistä Keski-Suomen musiikin edistämissäätiön puheenjohtaja Anneli Rahn muistutti tervehtiessään vuoden 2019 kilpailijoita sekä yleisöä kilpailukatalogin sivuilla. Monilla lupaavilla lahjakkuuksilla Jyväskylän viulukilpailu on toiminut harkittuna askelmana kohti Kuopion viulukilpailua.

Viulukilpailutoimikunta valmisteli kilpailu-uudistusta säätiön puheenjohtaja Anneli Rahnin luona.
Viulukilpailutoimikunta (Janne Malmivaara, Kait Kenner ja Tuomas Haapanen) valmisteli kilpailu-uudistusta keväällä 2017 säätiön puheenjohtaja Anneli Rahnin luona.