Pianokamarimusiikkikilpailu 2023 säännöt ja ohjelmisto

(ohjelmiston tulostettava pdf kv-sarjan konserttojen saatavuustiedoin)

Kansallinen sarja Suomen oppilaitoksissa opiskeleville 13–20-vuotiaille ajoittuu 28.2.–1.3.2023 ja täysin kansainvälinen sarja 16–35-vuotiaille 2.–9.3.2023. Ilmoittautuminen on päättynyt.

Säännöt,
kansallinen sarja

I
Keski-Suomen musiikin edistämissäätiö, Suomalaisen musiikkikampuksen oppilaitokset ja Jyväskylä Sinfonia järjestävät Ilmari Hannikainen -pianokamarimusiikkikilpailun Jyväskylässä 28.2.–9.3.2023. Kilpailu on tarkoitettu pianisteille yhtyeineen. Kilpailussa on kaksi sarjaa. Kansallisen sarjan ajankohta on 28.2.–1.3.2023

II
Kansalliseen, katselmustyyppiseen nuorten sarjaan voivat ottaa osaa 13–20-vuotiaat Suomessa opiskelevat soittajat. Yhtyeen jäsenet voivat olla yhdestä tai useammasta oppilaitoksesta. Yhtyemuotoina ovat instrumentaaliduot ja -triot, joissa on piano, mukaan lukien pianoduo, joka voi halutessaan esittää teoksia sekä nelikätisesti että kahdella pianolla. Kaikki yhtyemuodot kilpailevat samassa sarjassa. Sarjassa jaetaan tunnustuspalkintoja

Kilpailuun voivat osallistua yhtyeet, joiden jäsenten ikä kilpailun alkupäivään mennessä on sarjan ikärajojen puitteissa. Enintään yhden tätä nuoremman tai vanhemman soittajan osallistuminen yhtyeeseen voidaan kilpailutoimikunnan harkinnan mukaan sallia. Mikäli yhtyeellä ei ole nimeä, se nimetään pianoduoissa aakkosjärjestyksessä ensin tulevan, ja muissa yhtyeissä pianistin sukunimen mukaan.

III
Kilpailuun ilmoittaudutaan sähköisesti osoitteessa kesmes.fi täytettävällä nettilomakkeella 15.11.2022 klo 23.55 mennessä. Kilpailutoimisto lähettää vahvistuksen ilmoittautumisen perille saapumisesta. Mikäli vahvistustietoa ei tule, ilmoittautujan on itse varmistettava, että hänen osallistumisilmoituksensa on saapunut ajoissa perille. Kilpailuohjelmatietojen lisäksi yhtyeiden on toimitettava kilpailutoimikunnalle mahdollisten omien sävellysten nuotit sekä yhtyeen kuva ja lyhyt CV, enintään 200 sanaa. Tarvittaessa jokaisen on kyettävä todistamaan ikänsä.

Yhtyekohtainen kilpailumaksu, 60 €, maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Ilmoittautuminen rekisteröidään vasta maksun saapumisen ja ennakkokarsintatallenteen latautumisen jälkeen. Osallistumismaksua ei palauteta.

IV
Ennakkokarsintaa varten jokainen osallistuja lataa ilmoittautumisohjeiden mukaisesti ensimmäisen erän ohjelmistosta tehdyn videotallenteen. Tallenteen vähimmäiskesto on 5 min ja sen tulee sisältää kilpailun 1. erän ohjelmisto kokonaan tai osittain. Kilpailijat saavat karsinnan tuloksesta ilmoituksen 15.12.2022 mennessä, minkä jälkeen kilpailuun valittujen yhtyeiden aakkosjärjestyksen mukainen luettelo julkistetaan Keski-Suomen musiikin edistämissäätiön nettisivuilla (kesmes.fi).

Esiintymisjärjestys arvotaan 5.2.2023 ja toimitetaan tiedoksi jokaiselle kilpailuun valitulle

V
Ohjelmisto:
1. erä, enintään 15 min.
Wieniläisklassista tyyliä edustava, ennen vuotta 1830 sävelletty teos kokonaan tai osittain, joko alkuperäiskokoonpanolla tai sovitettuna, säveltäjäniminä Mozart, Haydn, Beethoven ja Schubert sekä heidän aikalaisensa kuten Clementi, Dussek ja Hummel.

2. erä, enintään 25 min.
Ohjelman tulee sisältää sävelkieleltään erityylisiä teoksia, joista ainakin yksi on vuoden 1950 jälkeen sävelletty. Teoksista voi soittaa myös osia, ja niihin sisältyvät kertaukset yhtye voi toteuttaa harkintansa mukaan.

VI
Kilpailuun osallistuvat huolehtivat itse matkoista, majoituksesta ja ruokailuista.

VII
Tulokset julkaistaan kunkin erän päätteeksi. Jatkosta karsiutuneille annetaan suullinen palaute aikataulun sallimissa rajoissa.

VIII
Kilpailutilaisuudet ovat julkisia. Kilpailun järjestäjillä on rajoittamaton oikeus valokuvata, äänittää, videoida, radioida, televisioida tai lähettää internetin välityksellä kilpailijoiden esityksiä, mukaan lukien kilpailijoiden omat sävellykset. Valokuvaaminen, äänittäminen ja videointi ilman kilpailun järjestäjien lupaa on kielletty.

IX
Kilpailun tuomaristolla on oikeus keskeyttää esitys, joka ylittää annetut aikarajat. Aikarajojen ylitys voi olla karsimisen peruste.

X
Epäselvissä tapauksissa kilpailutoimikunta ratkaisee mahdolliset sääntöjen tulkintaan tai kilpailun muihin aiheisiin liittyvät erimielisyydet.

XI
Kilpailun järjestäjät pidättävät oikeuden muutoksiin.

Säännöt,
kansainvälinen sarja

I
Keski-Suomen musiikin edistämissäätiö, Suomalaisen musiikkikampuksen oppilaitokset ja Jyväskylä Sinfonia järjestävät Ilmari Hannikainen -pianokamarimusiikkikilpailun Jyväskylässä 28.2.–9.3.2023. Kilpailu on tarkoitettu pianisteille yhtyeineen. Kilpailussa on kaksi sarjaa. Kansainvälisen sarjan ajankohta on 2.–9.3.2023.

II
Kansainväliseen sarjaan voivat ottaa osaa 16–35-vuotiaat soittajat kaikista maista. Yhtyemuotoina ovat pianotrio, viulu-pianoduo ja pianoduo, joka voi halutessaan esittää teoksia sekä nelikätisesti että kahdella pianolla. Kaikki yhtyemuodot kilpailevat samassa sarjassa. Sarjan palkinnot määritellään palkintoluettelossa. Kilpailun tuomaristo voi arvionsa perusteella jakaa palkinnot myös toisin.

Kilpailuun voivat osallistua yhtyeet, joiden jäsenten ikä kilpailun alkupäivään mennessä on sarjan ikärajojen puitteissa. Mikäli yhtyeellä ei ole nimeä, se nimetään pianoduoissa aakkosjärjestyksessä ensin tulevan, ja muissa yhtyeissä pianistin sukunimen mukaan.

III
Kilpailuun ilmoittaudutaan sähköisesti osoitteessa kesmes.fi täytettävällä nettilomakkeella 15.11.2022 klo 23.55 mennessä (Suomen aikaa). Kilpailutoimisto lähettää vahvistuksen ilmoittautumisen perille saapumisesta. Mikäli vahvistustietoa ei tule, ilmoittautujan on itse varmistettava, että hänen osallistumisilmoituksensa on saapunut ajoissa perille. Kilpailuohjelmatietojen lisäksi yhtyeiden on toimitettava kilpailutoimikunnalle mahdollisten omien sävellysten nuotit sekä yhtyeen kuva ja lyhyt CV, enintään 300 sanaa. Tarvittaessa jokaisen on kyettävä todistamaan ikänsä.

Yhtyekohtainen kilpailumaksu, kansainvälisessä sarjassa 90 €, maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Ilmoittautuminen rekisteröidään vasta maksun saapumisen ja ennakkokarsintatallenteen latautumisen jälkeen. Osallistumismaksua ei palauteta.

IV
Ennakkokarsintaa varten jokainen osallistuja lataa ilmoittautumisohjeiden mukaisesti tehdyn videotallenteen. Tallenteen vähimmäiskesto on 10 min ja sen tulee sisältää kilpailun 1. erän ohjelmisto kokonaan tai osittain. Kilpailijat saavat karsinnan tuloksesta ilmoituksen 15.12.2022 mennessä, minkä jälkeen kilpailuun valittujen yhtyeiden aakkosjärjestyksen mukainen luettelo julkistetaan Keski-Suomen musiikin edistämissäätiön nettisivuilla (kesmes.fi).

Esiintymisjärjestys arvotaan 5.2.2023 ja toimitetaan tiedoksi jokaiselle kilpailuun valitulle.

V
Ohjelmisto (tulostettava pdf saatavuustiedoin):
1. erä, enintään 25 min.
Wieniläisklassista tyyliä edustava, ennen vuotta 1830 sävelletty teos kokonaan tai osittain, säveltäjäniminä Mozart, Haydn, Beethoven ja Schubert sekä heidän aikalaisensa kuten Clementi, Dussek ja Hummel.

2. erä, 45-55 min.
Ohjelma on vapaavalintainen lukuun ottamatta kilpailun maksimissaan 8 minuutin kestoista tilaussävellystä, joita on yksi jokaiselle kilpailun yhtyemuodolle. (Tilaussävellykset ovat kilpailijoiden saatavissa marraskuussa ilmoittautumisajan päätyttyä.)

3.erä, konserttofinaali Jyväskylä Sinfonian kanssa, jokin seuraavista konsertoista: 

Konsertot pianoduolle ja pianolle nelikätisesti:

Carl Czerny: Konsertto pianolle nelikätisesti ja orkesterille op. 153 (toteutus joko kahdella pianolla tai nelikätisesti)
Wolfgang Amadeus Mozart: Konsertto kahdelle pianolle Es-duuri, KV. 365
Francis Poulenc: Konsertto kahdelle pianolle ja orkesterille d-molli, FP. 61

Viulu-piano-konsertot:
Johann Nepomuk Hummel: Konsertto pianolle, viululle ja orkesterille G-duuri, op. 17
Bohuslav Martinu: Konsertto viululle, pianolle ja orkesterille, H.342
Wolfgang Amadeus Mozart: Konsertto viululle, pianolle ja orkesterille D-duuri, Anh 56 315 f
(säveltäjä Philip Willbyn rekonstruoima)

Triokonsertot:
Ludwig van Beethoven: Konsertto pianolle, viululle, sellolle ja orkesterille C-duuri, op. 56
Alfredo Casella: Konsertto pianolle, viululle, sellolle ja orkesterille, op. 56
Bohuslav Martinu: Konsertto pianolle, viululle, sellolle ja jousiorkesterille, H. 231

VI
Kilpailuun osallistuvat huolehtivat itse viisumeista, matkoista, majoituksesta ja ruokailuista.

VII
Tulokset julkaistaan kunkin erän päätteeksi. Jatkosta karsiutuneille annetaan suullinen palaute aikataulun sallimissa rajoissa.

VIII
Kilpailutilaisuudet ovat julkisia. Kilpailun järjestäjillä on rajoittamaton oikeus valokuvata, äänittää, videoida, radioida, televisioida tai lähettää internetin välityksellä kilpailijoiden esityksiä, mukaan lukien kilpailijoiden omat sävellykset. Valokuvaaminen, äänittäminen ja videointi ilman kilpailun järjestäjien lupaa on kielletty.

IX
Kilpailun tuomaristolla on oikeus keskeyttää esitys, joka ylittää annetut aikarajat. Aikarajojen ylitys voi olla karsimisen peruste.

X
Epäselvissä tapauksissa kilpailutoimikunta ratkaisee mahdolliset sääntöjen tulkintaan tai kilpailun muihin aiheisiin liittyvät erimielisyydet.

XI
Kilpailun järjestäjät pidättävät oikeuden muutoksiin.

XII
Näiden sääntöjen alkuperäiskieli on suomi, ja käännösten aiheuttamissa mahdollisissa epäselvissä tapauksissa noudatetaan suomenkielisiä sääntöjä.