Uponnut kaupunki -projekti

Suomalaisen musiikkikampuksen arkistokellarista vuonna 2017 tehty nuottilöytö on inspiroinut tutkimusta ja taiteellista työskentelyä. Se on ollut pohjana mittavalle Uponnut kaupunki –projektille, jonka toteutuksia on koettu Jyväskylässä ja myös laajemmin Keski-Suomessa vuosina 2020-2021. Nimensä projekti on saanut löytöön sisältyneestä Heikki Suolahden laajalle orkesterille 1930-luvulla kirjoittamasta baletista ”Uponnut kaupunki”.

Mieliä kiehtovaan, keskeneräiseksi jääneeseen partituurikäsikirjoitukseen tarttui ensimmäisenä joukko Gradian muusikko-opiskelijoita lehtori Antti Kettusen johdolla. Tuloksena oli Sibelius-nuotinnusohjelman harjoituksena puhtaaksi kirjoitettu partituuri. JAMKin musiikkipedagogiopiskelija Veli Keitel puolestaan haki Heikin ajatusta tunnelmista ja tempoista, tarkisteli nuottikuvaa ja toteutti synteettisillä soundeilla teknologian keinoin soivan tallenteen Uponnut kaupunki -teoksesta. Yliopiston luovan kirjoittamisen opintojen osana syntynyt Sari Mäki-Penttilän ”Heikin tarina” oli seuraava etappi.

Uponnut kaupunki -projekti julkistettiin 23.10.2019 Jyväskylän kaupunginteatterin ylälämpiössä Jyväskylä Sinfonian päiväkonsertin jälkeen. Paikalle saapunut runsas yleisö pääsi ensimmäisten joukossa kokemaan Uponneen kaupungin ensisävelet yhdistettynä Heikin tarinaan. Aihetta syventäen Hannariina Taipale ja Hedda Ohls esittivät Eliisa Sunin säestyksellä 16-vuotiaana menehtyneen Heikki Suolahden kaksi hyvin osaavalla otteella säveltämää laulua V.A. Koskenniemen sanoihin.

Hankkeeseen sisältyy kouluissa ja Suomalaisen musiikkikampuksen oppilaitoksissa tehtävää ja yleisölle suuntautuvaa toimintaa, joka nostaa matkan varrella esiin myös muita nuottilöydön teoksia. Se osallistaa laajasti eri opintoasteiden oppilaita, opiskelijoita sekä henkilökuntaa yli oppilaitosrajojen. Uponut kaupunki elävänä konserttikokemuksena odottaa vielä toteutustaan.  Koronarajoitukset estivät kevätkaudelle 2021 suunnitellun yleisöesityksen, mutta Musiikkikampuksen orkesteri Campus Sinfonietta taltioi Rita Varosen tarkistamana ja johtamana sekä Antti Vanhasen äänittämänä Heikki Suolahden Uponnut kaupunki -sävellyksen siinä mitassa, jollaiseksi se Heikin käsistä jäi. Monitaiteisen työn muuta satoa saatiin talteen yhdistäen projektin aikaansaannoksia orkesteritallenteen kanssa monitaiteiseksi videoteokseksi, jonka ensi-ilta kutsuvieraille oli 28.10.2021. Videoteoksen käsiohjelma valottaa projektin vaiheita ja on samalla osa aikakapselia.

Keski-Suomen musiikin edistämissäätiön ja Suomalaisen musiikkikampuksen yhteistyönä toteutettavaa projektia tukevat Alfred Kordelinin säätiö sekä sen kärkihankkeeksi nimennyt Suomen kulttuurirahaston Keski-Suomen rahasto.

Keskisuomalainen uutisoi hankkeen kouluprojektista 21.1.2020 ja Uponnut kaupunki -työskentelyn puitteissa syntyneestä kulttuurikävelystä Jyväskylän 1930-luvun kohteisiin 6.2.2021. Monialaisen työskentelyn huipentumana syntynyt Uponnut kaupunki -videoteos nosti 30.10.2021 arvostelijan sanoin aarteen pintaan.