Uponnut kaupunki -projekti

Suomalaisen musiikkikampuksen arkistokellarista vuonna 2017 tehty nuottilöytö on inspiroinut tutkimusta ja taiteellista työskentelyä. Se on ollut pohjana mittavalle Uponnut kaupunki –projektille, joka toteutetaan Jyväskylässä ja myös laajemmin Keski-Suomessa vuosina 2020-2021. Nimensä projekti on saanut löytöön sisältyneestä Heikki Suolahden laajalle orkesterille 1930-luvulla kirjoittamasta baletista ”Uponnut kaupunki”.

Mieliä kiehtovaan, keskeneräiseksi jääneeseen partituurikäsikirjoitukseen tarttui ensimmäisenä joukko Gradian muusikko-opiskelijoita lehtori Antti Kettusen johdolla. Tuloksena oli Sibelius-nuotinnusohjelman harjoituksena puhtaaksi kirjoitettu partituuri. JAMKin musiikkipedagogiopiskelija Veli Keitel puolestaan haki Heikin ajatusta tunnelmista ja tempoista ja toteutti synteettisillä soundeilla teknologian keinoin soivan tallenteen Uponnut kaupunki teoksesta. Yliopiston luovan kirjoittamisen opintojen osana syntynyt Sari Mäki-Penttilän ”Heikin tarina” oli seuraava etappi.

Uponnut kaupunki -projekti julkistettiin keskiviikkona 23.10.2019 Jyväskylän kaupunginteatterin ylälämpiössä Jyväskylä Sinfonian päiväkonsertin jälkeen. Paikalle saapunut runsas yleisö pääsi ensimmäisten joukossa kokemaan Uponneen kaupungin ensisävelet yhdistettynä Heikin tarinaan. Julkistuksen päätteeksi Hannariina Taipale ja Hedda Ohls esittivät Eliisa Sunin säestyksellä 16-vuotiaana menehtyneen Heikki Suolahden kaksi hyvin osaavalla otteella säveltämää laulua V.A. Koskenniemen sanoihin.

Hankkeeseen sisältyy kouluissa ja Suomalaisen musiikkikampuksen oppilaitoksissa tehtävää ja yleisölle suuntautuvaa toimintaa, joka nostaa matkan varrella esiin myös muita nuottilöydön teoksia. Se osallistaa laajasti eri opintoasteiden oppilaita, opiskelijoita sekä henkilökuntaa yli oppilaitosrajojen ja huipentuu kevätkaudella 2021 monitaiteiseen loppuproduktioon.

Keski-Suomen musiikin edistämissäätiön ja Suomalaisen musiikkikampuksen yhteistyönä toteutettavaa projektia tukevat Alfred Kordelinin säätiö sekä sen kärkihankkeeksi nimennyt Suomen kulttuurirahaston Keski-Suomen rahasto.

Keskisuomalainen uutisoi hankkeen kouluprojektista 21.1.2020 ja Uponnut kaupunki -työskentelyn puitteissa syntyneestä kulttuurikävelystä Jyväskylän 1930-luvun kohteisiin 6.2.2021.

Kuokkalan koulun työpajoissa teemaa on lähestytty musiikin, äidinkielen, liikunnan ja kuvataiteen keinoin.