Julkaistu: 13.5.2020

Uponnut kaupunki sai kärkihankestatuksen

Keski-Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt Keski-Suomen musiikin edistämissäätiön koordinoimalle Uponnut kaupunki -hankkeelle 40 000 euron suuruisen kärkihankeapurahan. Säätiön vankkana kumppanina hankkeessa on Suomalainen musiikkikampus.

Myönnetty 40 000 euron apuraha kohdennetaan monimuotoisen taidetoiminnan toteuttamiseen maakunnan alueella. Hanke nostaa tieteen ja taiteen yhteistyöllä esille merkittävän suomalaisen kulttuuriperinnön, joka on ollut kadoksissa vuosikymmenien ajan. Uponnut kaupunki on nuoren koululaispojan, 16-vuotiaana kuolleen säveltäjälupaus Heikki Suolahden 1930-luvulla säveltämä, keskeneräiseksi jäänyt baletti. Suolahden teos uinui vuosikymmeniä arkistoon unohtuneena, kunnes keväällä 2017 se jälleen löydettiin Suomalaisen musiikkikampuksen kirjastosta osana laajempaa nuottilöytöä. Vuonna 2020 Heikki Suolahden syntymästä on kulunut sata vuotta, minkä merkeissä Uponnut kaupunki -baletti ja siihen punoutuvaa nuottilöytöä laajemminkin esiin tuova konserttisarja sekä lasten taideprojekti halutaan saattaa tieteen ja taiteen yhteistyönä yleisön ulottuville.

Hankkeen hallinnoitsijana toimii Keski-Suomen musiikin edistämissäätiö, joka toteuttaa projektin yhdessä Suomalaisen musiikkikampuksen kanssa. Projektin kumppaneina toimivat oppilaitokset Gradia, Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu sekä Jyväskylän kaupungin kulttuuripalveluiden Kulttuuriaitta, Jyväskylä Sinfonia ja EduFutura. Aiemman Alfred Kordelinin säätiöltä saadun apurahan myötä hankkeen kouluprojektissa ovat olleet mukana Kuokkalan koulu, Tikan koulu ja Puistokoulu Jyväskylästä, sekä Äijälän koulu Laukaasta.