Musiikkikilpailut

Valtakunnallisesti merkittävät ja myös kansainvälistä huomiota saaneet viulu- ja pianokilpailut ovat kuuluneet Jyväskylän musiikkielämään 1970-luvulta lähtien. Suomalainen musiikkikampus oppilaitoksineen ja Jyväskylä Sinfonia sekä Jyväskylän kaupunki ovat tärkeitä kumppaneita Keski-Suomen musiikin edistämissäätiön järjestämien kilpailujen toteutuksessa.

Kolmivuotissykliin vakiintuneista kilpailuista seuraavana on vuorossa Juhani Heinonen -viulukilpailu, joka tullaan käymään 28.2.–6.3.2025. Merkittävin Suomessa opiskeleville nuorille viulisteille suunnattu, Jyväskylän viulukilpailuksikin kutsuttu kilpailu toteutetaan nyt seitsemännentoista kerran.

Kilpailukatalogit niin vuoden 2022 viulukilpailuista kuin vuosien 2020 ja 2023 pianokamamarimusiikkikilpailusta kertovat osallistujista, laajasta kilpailuorganisaatiosta sekä monipuolisesta yhteistyöstä.

Kilpailujen sarjassa edellinen oli monipuolisia muusikkotaitoja mittaava Ilmari Hannikainen -pianokamarimusiikkikilpailu pianisteille yhtyeineen helmi-maaliskuun taitteessa 28.2.–9.3.2023. Kilpailu teki vaikutuksen ja sai kutsun kansainvälisten musiikkikilpailujen liittoon (World Federation of International Music Competitions), joka on jo tiedottanut maailmanlaajuisesti seuraavasta helmi-maaliskuun taitteessa 2026 käytävästä kilpailusta. Kaksisarjaiseksi laajennettu uudistettu kilpailumuoto sai tulikasteensa vuoden 2020 kilpailussa. Lopputulos oli kiinnostava ja korkeatasoinen. Kansallinen nuorempien sarja on tarkoitettu Suomessa opiskelevien lasten ja nuorten yhtyeille. Kansainvälinen 16–35-vuotiaille suunnattu sarja käydään niinikään yhtyeinä kilpailun huipentavaa orkesterifinaalia myöten, kuten otteet vuoden 2020 finaalista sekä vuoden 2023 finaalista kertovat. Lavalla Ville Matvejeffin johtaman Jyväskylä Sinfonian kanssa kilpailussa 2020 on kilpailuvoittaja Trio ´95. Vuoden 2023 kilpailun finaalin toisen päivän tallenteessa Cuore Piano Trio, Duo Sarasvathi–Nowak ja kilpailun voittanut Trio Brontë esiintyvät Jyväskylä Sinfonian kanssa kapellimestarina Jan Söderblom.

Sanomalehti Keskisuomalainen uutisoi kilpailu-uudistusten julkistuksesta 18.5.2018 ja julkaisi kansainvälisen sarjan tuomariston jäsenen Heini Kärkkäisen mietteitä 2020 kilpailun vaiheilla.

Sulasol ja Keski-Suomen musiikin edistämissäätiö julistivat Jyväskylässä kesäkuussa 2022 järjestettyjen Laulu- ja soittojuhlien tiimoilta ensimmäisen valtakunnallisen P. J. Hannikainen -kuorosävellyskilpailun. Kilpailuaika alkoi 1.3.2021 ja päättyi 31.10.2021. Kilpailuun saapui kaikkiaan 124 teosta. Tulokset ja kilpailun parhaimmistoa kuultiin 9.6.2022 Jyväskylässä valtakunnallisten Laulu- ja soittojuhlien yhteydessä pidetyssä konsertissa. Suurtapahtuma muodosti erityislaatuisen juhlavat puitteet suomalaisen kuorolaulun historiaan olennaisena kuuluvan P. J. Hannikaisen nimissä järjestetylle sävellyskilpailulle.