Julkaistu: 19.10.2020

Ilmari Hannikaisen syntymäpäivään sointuva artikkeli

YLE julkaisi mainiossa Musiikin syntymäpäiväkalenterissaan Laila Tarpilan laajasti valaisevan ja kiintoisasti sävelitetyn artikkelin Ilmari Hannikaisesta. Vuonna 1892 Jyväskylässä syntynyt ja 1955 Päijänteen vesillä surmansa saanut Hannikainen oli paitsi aikansa kansainvälisesti tunnetuin suomalainen pianotaiteilija, myös säveltäjä ja Suomen ensimmäinen pianoprofessori.

Mainio kokonaisuus valottaa Hannikaisen elämänvaiheita soivien teospoimintojen toimiessa kuin tienviittoina. Artikkeliin linkitettyihin sävelhelmiin kuuluu myös erityisen harvinainen Ilmari Hannikaisen oma esitys sävellyksestään Suihkulähteellä.

Artikkelin luettuaan on helppo ymmärtää, miksi Jyväskylässä vuodesta 1975 Ilmari Hannikaisen nimissä järjestetty kilpailu uudisti profiilinsa pianokamarimusiikkiyhtyeiden kilpailuksi.

Hannikaisen musiikki, elämäntyö ja elämä on onneksi alkanut houkuttaa tutkijoita varsin laajasti. Suomalaisen musiikkikampuksen arkistosta tehtyyn nuottilöytöön kuuluvia Ilmari Hannikaisen käsikirjoituksia ovat hyödyntäneet muun muassa musiikin tohtori ja pianotaiteilija Terhi Dostal, niin ikään musiikin tohtori ja pianotaiteilija Risto-Matti Marin, pianopedagogi ja tutkija Nina Loimusalo sekä pianisti ja tohtoriopiskelija Jenni Lappalainen.

 

Kuva: Jukka Kuusisto 1924, Museoviraston kuvakokoelmat