Julkaistu: 11.3.2022

Viulukilpailu 2022 päätökseen – kunniaa, kiitosta ja katsojia

Keski-Suomen musiikin edistämissäätiön järjestämä, vuorossaan jo 16. Juhani Heinonen -viulukilpailu huipentui 16–24-vuotiaiden sarjan finaaliin 9.3. Jyväskylä Sinfonian keskiviikkokonsertissa Jyväskylän teatteritalolla. Viisi nuorta viulistia nousi lavalle Jan Söderblomin johtaman orkesterin solisteiksi. Kilpailijoiden valintoina kuultiin ensimmäiset osat Jean Sibeliuksen ja Felix Mendelssohnin viulukonsertoista.
Jyväskylä Sinfonian intendentti Emma Anttila kiinnitti avaussanoissaan huomion siihen, miten monia ammattilaisiksi päätyneitä viulisteja tämä valtakunnallisesti merkittävin nuorille soittajille suunnattu kilpailu on aikojen saatossa kannustanut eteenpäin. Muun muassa orkesterin konserttimestarit Harri Forstén ja Liisi Nuora-Kapanen ovat kumpainenkin takavuosikymmenten Juhani Heinonen -viulukilpailun menestyjiä.

Kilpailuviikon päättäneen ylimmän sarjan kaksi ensimmäistä sijaa meni Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa opiskeleville nuorille Aino Yamaguchille ja Sanni Kankaalle ja kolmas pohjoiseen Rovaniemen musiikki- ja tanssiopistoon Liina Ristolaiselle.

1. Aino Yamaguchi (2000 €)
2. Sanni Kangas (1500 €)
3. Liina Ristolainen (1000 €)
Kunniakirjan saaneet muut finalistit olivat Pirta Pöllänen Lahden ja Manne Korhonen Joensuun konservatoriosta.

Kilpailun tuomaristo koostui maamme eturivin viulutaiteilijoista ja -pedagogeista: Réka Szilvay (pj.), Anna Kreetta Gribajcevic, Pekka Kauppinen, Pekko Pulakka ja Laura Vikman.

Laajana yhteistyönä ja Suomalaisen musiikkikampuksen opiskelijakuviona toteutuneet järjestelyt ja kilpailutoteutukset saivat niin tuomaristolta kuin osallistujien taustajoukoilta runsaasti kiitosta. Gradian media-alan opiskelijoiden monikameratiimi vastasi säätiön kilpailulähetyksistä nyt jo kolmannen kerran. Kaikki kilpailun 4.–9.3. ajoittuneet tapahtumat lähetettiin suorina lähetyksinä. Nettikatsojia on ollut yli 15 000.

Keski-Suomen musiikin edistämissäätiön soitinkilpailuista seuraavana on vuorossa 28.2.–9.3.2023 käytävä, ylemmän sarjansa osalta täysin kansainvälinen Ilmari Hannikainen -pianokamarimusiikkikilpailu.

Kuva: Helena Minkkilä
Finalistit vasemmalta lukien Liina Ristolainen, Aino Yamaguchi, Manne Korhonen, Sanni Kangas ja Pirta Pöllänen