Juhani Heinonen viulukilpailu

Järjestyksessään seitsemästoista Juhani Heinonen -viulukilpailu ajoittuu 28.2.–6.3.2025. Kilpailutoimikunta Janne Malmivaara (pj.), Kait Kenner ja Eeva Oksala on julkistanut hieman uudistuneen ohjelmiston ja säännöt.

Kilpailun tuomaristoon ovat lupautuneet Jaana Haanterä (pj.), Liisi Nuora-Kapanen, Tuomas Rousi, Erkki Palola ja Tuomas Ylinen.

Vuoden 2019 kilpailussa lanseerattu laaja uudistus on saanut hyvän vastaanoton ja osoittautunut toimivaksi. Kilpailu toteutetaan sen mukaisesti jälleen kolmisarjaisena myös vuonna 2025. Edesmennyt professori Tuomas Haapanen ennätti kilpailutoimikunnan jäsenenä iloita vuosien 2019 ja 2022 uudistetuista kilpailuista. Nuorimmille eli 10–12-vuotiaille tarkoitettu sarja on yksieräinen, 13–15-vuotiaiden kaksieräinen sarja etenee konserttofinaaliin ja kilpailutapahtumat huipentuvat kolmieräisen 16–24-vuotiaiden sarjan päätöksenä 6.3.2025 Jyväskylä Sinfonian kanssa Encore-salissa soitettavaan finaalikonserttiin.

Edellinen kilpailu käytiin 4.–9.3.2022 ja siihen ilmoittautui kaikkiaan 54 osanottajaa. Maamme eturivin viulutaiteilijoista ja -pedagogeista koostuneen tuomariston muodostivat Réka Szilvay (pj.), Anna Kreetta Gribajcevic, Pekka Kauppinen, Pekko Pulakka ja Laura Vikman.

Tapahtumakeskuksena oli Suomalainen musiikkikampus, estradina perjantaista 4.3. tiistaihin 8.3. saakka Hannikaissali ja keskiviikkona 9.3. Jyväskylä Sinfonian kanssa Jyväskylän teatteritalo. Keskimmäinen eli 13–15-vuotiaiden kaksieräinen sarja käynnisti kilpailun. Sen finaalin orkesterina Hannikaissalissa 6.3. oli Rita Varosen harjoittama ja vierailijaksi kutsutun Zoltán Bolykyn sairastuttua myös konsertissa johtama Musiikkikampuksen opiskelijoiden Campus Sinfonietta. Tuomariston 13–15-vuotiaiden finaaliin valitsemista kahdeksasta kilpailijasta voittoon ylsi Olga Niemi, muille palkintosijoille tulivat Senny Herler ja Kaisla Holkko.

Yksieräinen ja poikkeuksellisen korkeatasoiseksi arvioitu 10–12-vuotiaiden sarja käytiin 8.3. Tuomaristo halusi antaa tunnustuspalkinnot kaikille kuulemilleen soittajille, mutta nosti heistä kärkeen Lilja Haataisen, Leea Mattilan ja Maria Emeltchenkon.

Kilpailun kuusipäiväisen kokonaisuuden päätti yhteistyölle vakiintuneeseen tapaan Jyväskylä Sinfonian konserttisarjaan sisältynyt 16–24-vuotiaiden sarjan finaali – historiallisesti viimeistä kertaa Jyväskylän teatteritalossa. Kapellimestarina oli Jan Söderblom. Vuoden 2022 Juhani Heinonen -viulukilpailun voittajaksi eteni Aino Yamaguchi, toiseksi Sanni Kangas ja kolmanneksi Liina Ristolainen.

Vuodesta 1977 lähtien Jyväskylässä järjestetyn Juhani Heinonen -viulukilpailun taloudellinen perusta rakentuu Are Oy:n pääjohtajan, taitavan viulunsoiton harrastajan vuorineuvos Juhani Heinosen lahjoituksiin. Hän ohjasi 50- ja 60- vuotispäiviensä huomioinnit kilpailujen tukemiseen, mikä mahdollisti nuorille soittajille suunnatun valtakunnallisen viulukilpailun syntymän ja toiminnan jatkon.

Juhani Heinonen -viulukilpailun käyneitä nähdään ja kuullaan Suomen ja maailman estradeilla ja heitä lasketaan jo sadoissa, minkä Keski-Suomen musiikin edistämissäätiön puheenjohtaja Anneli Rahn toi esiin tervehtiessään vuoden 2022 kilpailijoita sekä yleisöä kilpailukatalogin sivuilla. Monille lupaaville lahjakkuuksille Jyväskylän viulukilpailu on ollut harkittu askelma kohti Kuopion viulukilpailua. Vuoden 2022 viulukilpailun osallistujat Liina Ristolainen ja Aino Yamaguchi kertovat Keskisuomalaisen 7.3.2022 julkaisemassa haastattelussa  kilpailujen merkityksestä omien musiikillisten tavoitteidensa saavuttamiseen.

Viulukilpailutoimikunta valmisteli kilpailu-uudistusta säätiön puheenjohtaja Anneli Rahnin luona.
Viulukilpailutoimikunta (Janne Malmivaara, Kait Kenner ja Tuomas Haapanen) valmisteli kilpailu-uudistusta keväällä 2017 säätiön puheenjohtaja Anneli Rahnin luona.