Julkaistu: 13.6.2022

Ensimmäisen P.J. Hannikainen -sävellyskilpailun voittoon Kirsti Rasehorn

Keski-Suomen musiikin edistämissäätiön ja Sulasolin yhteistyönä toteutuneen ensimmäisen valtakunnallisen P. J. Hannikainen -kuorosävellyskilpailun parhaimmistoa esitellyt ja palkintojen jakoon päättynyt kuorokonsertti 9.6.2022 Jyväskylän Taulumäen kirkossa ihastutti esityksillään ja lämmintä kannustavuutta huokuneella ilmapiirillään. Mukana oli myös kihelmöivää uteliaisuutta yhä nimimerkkien kätkemistä säveltäjistä.

Konserttiin valittujen kymmenen teoksen kantaesittäjinä toimivat jyväskyläläiset kuorot Ruamjai johtajanaan Jaime Belmonte, Cantinovum ja Jyväskylän Naislaulajat johtajanaan Rita Varonen, Vaput johtajanaan Ulla Kotamäki,  Mieskuoro Sirkat ja Mieskuoro Alvar johtajanaan Kimmo Tuuri sekä Vox Aurea johtajanaan Sanna Salminen.

Kilpailuun osallistuneista kaikkiaan 124 teoksesta 15 oli sävelletty lapsikuorolle, 28 mieskuorolle, 34 naiskuorolle ja 47 sekakuorolle. Tuomariston puheenjohtaja oli Paavo Hyökki ja muina jäseninä kuoronjohtajat Anneli Julén ja Sanna Salminen. ”Saimme palkittavia teoksia kaiken kaikkiaan oikein kiitettävän määrän. Kilpailuun osallistuneiden teosten parhaimmistossa kohtaavat oivaltavuus, toteuttamiskelpoisuus ja taiteellinen laatu, ja tuomaristo sai päätökset aikaan nopeasti ja yksimielisesti”, tuomariston puheenjohtajana toiminut Sulasol 100 Laulu- ja soittojuhlien taiteellinen johtaja Paavo Hyökki luonnehti kilpailun satoa ja arviointitehtävää.

Palkintojenjako paljasti vihdoin nimimerkkien takaa säveltäjät, joissa jo mainetta kartuttaneiden konkareiden lisäksi tuli esiin myös uudempia tekijöitä, mikä oli yksi kilpailun tarkoituksista. Onnistuneeksi koettu kilpailu herätti jo keskustelun ja toiveet mahdollisesta jatkosta.

Ensimmäisen valtakunnallisen P. J. Hannikainen -kuorosävellyskilpailun tulokset:

Kilpailun pääjärjestelyt kuten tuomariston työskentelyn ja palkintosijoille tulleiden palkinnot rahoitti Keski-Suomen musiikin edistämissäätiö Vilho Kekkosen rahastostaan.

I palkinto 3000 euroa
Nimimerkki Timjamiini eli Kirsti Rasehorn (s. 1971) Jag talar till mina vuxna barns änglar (san. Viola Renvall) naiskuoro

II palkinto 2500 euroa
Nimimerkki Aamu eli Tomi Räisänen (s. 1976) Kiire (san. Tomi Räisänen) nais- tai nuorisokuoro

III palkinto 1000 euroa
Nimimerkki Larsson eli Johannes Tiusanen (s. 1977) Slaget vid Storkyro (san Zachris Topelius) mieskuoro

jaettu IV palkinto, molemmat 750 euroa
Nimimerkki Aistien alamainen eli Erkki Nurminen (s. 1969) Hämärtää (san. Tommy Tabermann) sekakuoro
Nimimerkki Ebel eli Laura Tommola (s. 1981) Akvarelli (san L. Onerva) sekakuoro

Mieskuoro Sirkkojen lahjoittama erikoispalkinto mieskuoroteokselle 500 euroa
Nimimerkki Olla mullai eli Martti Anttila (s. 1980) Olla mullai (san. Ilmari Calamnius eli Ilmari Kianto) mieskuoro

Vappujen lahjoittama erikoispalkinto naiskuoroteokselle 500 euroa
Nimimerkki Selmi Tähtimö eli Antti Suomalainen (s. 1989) Kesäpäivänä (san. Katri Vala) naiskuoro

Kirkkomusiikin säveltäjät ry:n lahjoittama erikoispalkinto kirkolliseen aiheeseen sävelletylle teokselle 500 euroa
Nimimerkki PJH eli Samuli Saarela (s. 1973) I ditt ljus ser vi ljus (san. Heliga Bibeln) sekakuoro

kunniamaininta
Nimimerkki Weljo Whitacre eli Teemu Tommola (s. 1972) Myrskyn jälkeen (san. Aleksis Kivi) sekakuoro
Nimimerkki Woochie Booghie eli Markku Viitasaari (s. 1966) Ole totta (san. Maria Portaankorva) sekakuoro

Sulasol 100 Laulu- ja soittojuhlat, joiden yhteyteen ensimmäinen P.J. Hannikainen -kuorosävellyskilpailu oli ideoitu, järjestettiin Jyväskylässä 9.–12.6.2022 juhlien samalla 100 vuotta täyttävää Sulasolia eli Suomen Laulajain ja Soittajain Liittoa.