Julkaistu: 10.1.2024

Tuomas Haapanen 1924 – 2024

Juhani Heinonen -viulukilpailun parissa vuosikymmenten varrella Jyväskylässä monille nuorille viulisteille ja heidän kannustajilleen sekä yleisölle tutuksi tullut viulutaiteilija ja professori Tuomas Haapanen kuoli Helsingissä 99-vuotiaana 8.1.2024. Yhteistyö viulutaiteen ja -pedagogiikan kiistattoman legendan kanssa jää elämään lämpiminä muistoina.

Keski-Suomen musiikin edistämissäätiö sai ammentaa Haapasen asiantuntemusta aivan näihin saakka eli lähes koko vuonna 1977 alkaneen viulukilpailunsa historian ajan. Sibelius-Akatemian professori Haapanen oli tuomariston puheenjohtajana ensimmäisen kerran vuoden 1982 Juhani Heinonen -viulukilpailussa, minkä jälkeen hänestä tuli säätiön kilpailuorganisaatioiden vakiintunut jäsen sekä merkittävä neuvonantaja ja tietämyksen juurruttaja. Hän toimi 1990-luvun alussa pariin otteeseen myös Ilmari Hannikainen -pianokilpailun tuomariston puheenjohtajana.

Tuomas Haapanen oli ratkaisevassa roolissa Juhani Heinonen -viulukilpailun kehittäjänä, vuodesta 1994 alkaen myös viulukilpailutoimikunnan puheenjohtajana. Kehittämishenki hehkui edelleen hänen siirryttyään Kait Kennerin ja Janne Malmivaaran muodostaman toimikunnan rivijäseneksi ja luovutettuaan puheenjohtajuuden Malmivaaralle vuoden 2019 kilpailuja viimeisteltäessä. Suomalaisen musiikkikampuksen opiskelijatiimit saivat kullanarvoisia ohjeita ja tuntumaa Haapasen kirkkaan loogisesta ajattelusta vielä muun muassa vuoden 2022 kilpailujärjestelyissä ja -katalogin laadinnassa. Kaikki kilpailukerrat Jyväskylässä paikan päällä seurannut Haapanen joutui harmikseen jättämään 2022 kilpailuihin matkaamisen väliin, mutta kertoi saaneensa hyvän kuvan taidoista ja tunnelmasta nettilähetysten välityksellä.

Juhani Heinonen -viulukilpailu oli Tuomas Haapaselle erityinen – Suomen merkittävin nuorten viulistien kilpailu – ja hän oli täydestä sydämestään luomassa suuntaviivoja seuraavaan, kevään 2025 kilpailuun.

Kuva: Juhani Heinonen -viulukilpailutoimikunta Janne Malmivaara, Tuomas Haapanen ja Kait Kenner kokousti Keski-Suomen musiikin edistämissäätiön puheenjohtaja Anneli Rahnin luona 3.5.2022.
Aiheesta myös: Keskisuomalainen, YLE, Helsingin Sanomat