Palkittu Meri Louhos

Palkintolautakunnan yksimielinen päätös palkinnonsaajaksi oli pianotaiteilija ja -pedagogi Meri Louhos.

Yli 60 vuotta opettaneen Meri Louhoksen aktiivinen toiminta jatkuu edelleen muun muassa mestarikursseina ja tuomaritehtävissä, oppimateriaalien parissa sekä esiintyvänä pianistina ja säestäjänä.

Palkintoseremonioiden yhteydessä tuli esiin, että muun muassa professori Ilmari Hannikainen oli kuulunut Meri Louhoksen tekemien tutkintojen arvioitsijoihin hänen opiskellessaan Sibelius-Akatemiassa Rolf Bergrothin ja Ernst Lingon oppilaana. Lisäksi Meri Louhos opiskeli yksityisesti opettajanaan France Ellegaard. Vuonna 1954 suoritetun diplomin jälkeen Louhos täydensi opintojaan muun muassa Wienissä, Ranskassa, Pohjois-Amerikassa ja Moskovassa.

Meri Louhoksen taiteelliseen uraan on mahtunut soolokonsertteja kautta Suomen. Kansainvälisesti hänet tunnetaan erityisesti kamarimuusikkona. Suosittuna liedsäestäjänä hän on tehnyt maamme laulutaiteilijoiden kanssa useita kiertueita eri puolille maailmaa.

Pedagogi- ja taiteilijauransa ohella Meri Louhos on työskennellyt pianomusiikin puolestapuhujana ja taidemusiikin tunnetuksi tekijänä niin koululaiskonserteillaan, TV-juonnoillaan kuin radionkin kautta. Yleisradion vuorovaikutteisten musiikkiohjelmien pioneerin, 1970-luvun alussa aloitetun taidemusiikista jutustelevan ”Sävel on vapaa” -ohjelman myötä hänen äänensä ja ajatuksensa ovat tulleet tutuiksi laajoille joukoille.

Palkinnon luovutuksen tapahtumat 27.9.2017 Jyväskylä Sinfonian konsertin yhteydessä huokuivat lämmintä kunnioitusta ja kiinnostivat yleisöä.

Kuva: Jiri Halttunen

Palkintotoimikunnan puheenjohtaja Juhani Laurilan palkinnonluovutuspuhe:

juhani_laurilan_luovutussanat_suomi100